Zajímavosti z oblasti školství a vzdělávání

Uběhly dva roky od začátku ruské agrese na Ukrajině

Pro pedagogy je na portále JSNS.CZ připravena široká nabídka materiálů a filmů. Tyto materiály mohou pedagogům pomoci v hodinách téma ruské agrese na Ukrajině otevřít. Na webu naleznete mimo jiné například metodickou příručku „Podoby ruské propagandy“ nebo dojemný spot z loňského „Dne Příběhů bezpráví“.


Efektivní strategie pro práci s diktáty

Diktáty jsou zásadní součástí jazykového vzdělávání, která pomáhá rozvíjet pravopisné dovednosti, slovní zásobu a gramatické porozumění. Ačkoliv se může zdát, že diktát je tradiční a možná zastaralou metodou, správným přístupem může být velmi efektivní.

Na webových stránkách UČITELNICE vyšel zajímavý článek, kde autorka Zuzana Štěpánková (ZŠ JINAK) sepsala několik nápadů, jak na diktáty a tipy, jak s nimi lze pracovat.

Diktáty mohou být zábavné i vzdělávací, pokud jsou přizpůsobeny potřebám a úrovni žáků. Tyto tipy vám mohou být nápomocny v proměně diktátů ve skvělý nástroj pro rozvoj jazykových dovedností.


Vyšlo nové vydání EduRevue 

Národní pedagogický institut České republiky vydal nové číslo magazínu EduRevue. Tématem nového čísla je výuka v heterogenním kolektivu.

Toto číslo tak navazuje na debatu “Zapojme všechny”, která se odehrála ve čtvrtek 8. února 2024 v Centru PANT v Ostravě.

Vybrané články magazínu EduRevue naleznete na webových stránkách.

Národní pedagogický institut zároveň zveřejnil tipy na projekty, které přispívají k tomu, aby každý žák mohl ve škole zažít úspěch.