Zařazování nových médií do výuky škol

Využití AI ve výuce

Na konci května 2024 proběhl ve spolupráci s Tietoevry seminář o využití umělé inteligence ve školství. Pedagogové se dozvěděli nejen o druzích AI a jejich využití ve výuce, ale i o tom, jak správně sepsat tzv. prompt nebo o zapojení AI v různých programech a online službách. Velmi přínosná byla živá diskuze o využívaní AI přímo v hodinách nebo ke zjednodušení přípravy na hodinu, ke zvýšení atraktivity výuky.

Chcete prozkoumat potenciál AI a její aplikaci do výuky? V tom případě přijměte pozvání na podzimní workshop Využití AI ve výuce, který se uskuteční 15. října. Doporučujeme však s registrací neotálet, k dispozici je totiž pouze několik posledních míst!

Workshop virtuální reality

Kromě umělé inteligence měli pedagogové možnost seznámit se také s oblíbenou virtuální realitou. Jak lze využít rozšířenou realitu ve výuce ukázali účastníkům workshopu kolegové z Gymnázia, základní školy a mateřské školy Hello s.r.o. v Ostravě Porubě. První setkání bylo zaměřeno na využití virtuální reality ve výuce anglického jazyka, kde se účastníci s pomocí speciálních brýlí přenesli do virtuálního světa, ve kterém plnili úkoly, jež posléze kolektivně rozebírali ve zbytku výuky. Na druhém setkání s virtuální realitou se pedagogové stali účastníky hodiny zeměpisu. Zde měli možnost vyzkoušet si hodinu zeměpisu zábavnou formou plnou cestování. Taky kdo by nechtěl získat (sice virtuální) letenku a „odletět“ prozkoumávat krásy zahraničních měst. To jim umožnila aplikace Wonder, ve které celou hodinu pracovali.

Kromě přímé zkušenosti s virtuální realitu na vlastní kůži, byla pedagogům vysvětlena také samotná technologie, její dostupnost a provoz.

Také na rok 2025 plánujeme další dva semináře. Proto sledujte naše webové stránky a včas si zarezervujte místo na setkání s virtuální realitou.