Nová Metodika poskytování dietní stravy v rámci školního stravování
Dětí se speciálními požadavky na stravování ve školách přibývá, ať už se jedná o bezlepkové a bezlaktózové diety, alergie na různé potraviny, intolerance a podobně. Z toho důvodu v rámci úzké spolupráce Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy vznikla Metodika poskytování dietní stravy v rámci školního stravování.
Co školní jídelna “musí” zajistit, co zajistit může a co naopak dělat nesmí? Na tyto a spousty dalších otázek naleznete odpovědi v praktické metodice k dietnímu stravování ve školách. Pod odkazem výše najdete přehledně zpracované tematické celky například donáška vlastního jídla, zajištění dietního stravovaní druhým subjektem a jiné kategorie. Vše je na stránkách volně ke stažení.
Metodika reflektuje výsledky monitoringu dietního stravování provedeného hygienickou službou v průběhu roku 2023. Přináší výklad nejasností, které se s poskytováním této služby dříve pojily. Doporučené postupy vznikly ve spolupráci nutričních terapeutů, hygieniků či metodiků školního stravování a prošly pilotním ověřováním na přesně definovaném reprezentativním vzorku zařízení školního stravování.
Základní principy diet, jejich problematiky, vhodné alternativy jakožto bezpečné potraviny při eliminaci nevyhovujících surovin, zásady první pomoci a spoustu dalších užitečných informací najdete v metodice detailně popsané.