Změna podmínek a posunutí termínu vyhlášení výzvy IROP pro ZŠ

Ministerstvo pro místní rozvoj plánovalo vyhlásit v pátek 30.09.2022 prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) dvě výzvy na podporu základních škol. Ve čtvrtek 29.09.2022 však vydalo tiskovou zprávu s informací o posunutí výzvy o měsíc – výzva IROP pro ZŠ tedy bude vyhlášena 01.11.2022.

„Vycházíme vstříc obcím a městům a termín příjmu žádostí posouváme o měsíc. Avizovanou úpravou podmínek zabráníme hrozícímu až  jedenáctinásobnému převisu poptávky, kdy bychom na každý podpořený projekt museli nechat spadnout pod stůl deset dalších kvalitních projektů. V původní verzi, která byla připravena na základě podkladů z MŠMT, nebyla v území dostatečně zacílena podpora na prioritní projekty v místních akčních plánech pro vzdělávání. Abychom podpořili co největší počet kvalitních projektů, museli jsme přistoupit k úpravě míry financování z EFRR respektující přístup Evropské komise k regionální politice – pro méně rozvinuté regiony je to 75 % a pro přechodové regiony 65 %. Pro projekty malých obcí, které budou své záměry realizovat v dalších výzvách prostřednictvím komunitně vedeného místního rozvoje, se nic nemění a výše kofinancování bude plánovaných 95%“ uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Upraveny byly i další podmínky

Pro tzv. méně rozvinuté regiony a přechodové regiony je připraveno celkem 3,2 mld. korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR). Upravena byla výše spolufinancování z IROP (méně rozvinuté regiony 75 %, přechodové regiony 65 %, CLLD projekty 95 %), neplatí podmínka mít v době podání žádosti platné stavební povolení, limit celkových způsobilých výdajů na projekt je od 5 do 35 mil. Kč.

Další investice mohou školy, jakožto veřejné budovy, čerpat na snížení energetické náročnosti prostřednictvím Operačního programu životní prostředí a na neformální vzdělávání pak i z Operačního programu spravedlivá transformace. Oba programy má v kompetenci Ministerstvo životního prostředí. 

Do konce roku 2022 je pak plánována ještě jedna výzva pro ZŠ, a to prostřednictvím integrovaných teritoriálních investic (ITI), kde budou opět platit původní podmínky, protože k zacílení dojde prostřednictvím strategie ITI. Bude vypsána i výzva prostřednictvím Komunitně vedeného místního rozvoje (CLLD), kde odhadujeme zájem až o 2,2 mld. Kč z EFRR na podporu základních a mateřských škol.

Obě tiskové zprávy, které byly podkladem této aktuality, naleznete ZDE.