Aktuality z Knihovny města Ostravy

Knihovna města Ostravy, partner našeho projektu, připravuje pravidelně mnoho akcí pro školy, ale i širokou veřejnost. Například na únor jsou naplánovány setkání s překladatelem, přednáška v angličtině, promítání, setkání se známým spisovatelem, v provozu je American Corner a mnoho dalšího. Únorové akce knihovny naleznete zde.

Upozorňujeme také na databázi Pressreader, která umožňuje čtenářům se čtenářským kontem číst a využívat domácí i zahraniční noviny. Z českých novin zde najdete tituly MF Dnes, Lidové noviny a Deník N. Ze zahraničních např. The Guardian, The Washington Post, El País, Le Figaro, Corriere Dela Serra, Svenska Dagbladet, a mnoho mnoho dalších. Články zahraničních titulů si můžete pomocí nástroje v aplikaci nechat přeložit do češtiny. Jestliže se budete nacházet přímo v knihovně, můžete na svém mobilním zařízení zadat adresu www.pressreader.com a začít rovnou listovat, objevovat a číst. Nápovědu, jak databázi používat v češtině, najdete v sekci podpory zde.

Knížka pro prvňáčka

Knihovna města Ostravy podporuje rozvoj čtenářské gramotnosti u dětí mimo jiné také projektem Knížka pro prvňáčka. Cílem této snahy je rozvíjet čtenářské návyky u dětí již od první třídy. Děti v rámci školních tříd navštěvují knihovnu a na konci školního roku na ně čeká odměna ve formě unikátní knihy, která byla napsána a ilustrována právě pro ně a kterou nelze po dobu tří let koupit v běžně knižní distribuci. Zapojeno je 20 poboček knihovny a máme objednáno celkem 1118 knih, které si mezi sebe rozdělí žáci padesáti sedmi tříd, z jednatřiceti ostravských škol. Tato iniciativa je podpořena z rozpočtu statutárního města Ostravy, které nákup knih financuje – více informací ZDE.

Březen – měsíc čtenářů

Motto letošního ročníku je zpátky do knihoven! Téma je inspirováno faktem, že knihovny byly během koronavirové krize několikrát uzavřeny s negativním dopadem na čtenáře. Jejich návrat do knihoven je pozvolný, a tak je cílem tohoto projektu přilákat čtenáře zpátky do knihoven. Součástí měsíce je mimo jiných aktivit i vyhlášení soutěže o nejlepšího čtenáře roku. Konec měsíce, pro letošek je určen pátek 31. 3., je ve znamení tradiční Noci s Andersenem. V průběhu měsíce nabídneme širokou škálu aktivit a akcí, pro bližší informace sledujte stránky www.kmo.cz nebo sociální sítě – Instagram  a Facebook.

Newsleter To je knihovna

Oddělení pro děti a mládež ústřední knihovny vydává už druhým rokem newsletter. Je doslova přeplněný doporučeními na knihy od těch nejmenších až po teenagery. Nechybí ani anotace u novinek ze světa komiksové literatury a grafického románu. Jako perlička na dortu plného knižních dobrot jsou zde jednoduché návody na výrobu něčeho hezkého. Dosud vydaná čísla a odkaz k přihlášení se k odběru newsletteru naleznete ZDE.

Do knihovny na výstavu

Ano, návštěvu ústřední knihovny u mostu M. Sýkory můžete rozšířit také o shlédnutí výstavy Děkuji za park – historie ostravských parků, která probíhá do 30. dubna 2023 v prostorách Galerie v pasáži a Společenském sále ústřední knihovny (u Sýkorova mostu).