Jeden svět na školách – školní projekce, metodické materiály pro projektovou výuku a mediální vzdělávání

Jeden svět na školách (JSNS) je jedním ze vzdělávacích programů organizace Člověk v tísni. Již od roku 2001 přispívá k výchově zodpovědných mladých lidí, kteří se orientují v současném světě, otevřeně a kriticky přistupují k informacím, nejsou lhostejní, chtějí ovlivňovat a také skutečně ovlivňují dění kolem sebe. Jejich výukové materiály reagují na situaci ve společnosti a aktuální výzvy u nás i ve světě. Mimořádný důraz je kladen na praktickou využitelnost  materiálů, a proto všechny vznikají ve spolupráci s učiteli. S materiály JSNS pracují učitelé a žáci na více než 4 000 základních a středních školách.

Prostřednictvím filmů, diskusí a výukových aktivit přináší do škol důležitá témata a konkrétní příběhy. Věnuje se lidským právůmmoderním československým dějinámmediálnímu vzdělávání a mnoha dalším tématům.

Vyučujícím jsou poskytovány atraktivní formou audiovizuálních lekcí dokumentární filmy a metodické materiály dostupné online na portále JSNS.CZ. Jednotlivé lekce jsou zaměřeny na aktuální témata současného světa (lidská práva, rozvojová témata, občanská angažovanost) a na moderní československé dějiny. Vše na webu je zdarma a legálně.

Registrace na portál je zdarmaPřečtěte si, kdo se může zaregistrovat a jaké získá výhody.

V rámci JSNS jsou v Ostravě pořádány také projekce pro školy, více informací naleznete ZDE.

Nová příručka k projektové výuce s praktickými tipy pro žáky i vyučující

Pouze necelá třetina mladých lidí věří tomu, že mohou ve společnosti něco změnit nebo jsou ochotni začít takovou změnu realizovat. I oni ale mohou mít v hlavě nápady, kterým stojí za to věnovat pozornost, podporu a inspiraci. Jak na realizaci vlastního projektu, pomáhá žákům a studentům nová příručka k projektové výuce Kdo jiný?. Je postavena na příkladech aktivit k tématům mediálního vzdělávání, využít ji ale mohou mladí lidé a jejich vyučující i v jiných oblastech výuky. 

Na začátku jakéhokoli projektu nemusí být vždy velké peníze, vybavená kancelář nebo zkušenosti profesionálů. Stačí dobrý nápad a chuť se zapojit. I to ukazuje srozumitelná příručka projektů Kdo jiný?. Tu si nyní můžou vyučující, ale i týmy žáků a studentů v tištěné podobě objednat zdarma na portálu JSNS.CZ, kde je k dispozici i v online podobě. Čtenáři v ní najdou především praktické rady, jak zrealizovat své nápady a zorientovat se v projektovým vedení. 

Příručku (více informací o příručce) si můžete objednat v tištěné podobě po registraci zdarma ZDE.

Co dalšího JSNS zdarma nabízí?

Brožura Hledá se novinář: Jak vytvořit vlastní mediální obsah

Mediální vzdělávání na středních odborných školách a učilištích: Výukový plán a příklady dobré praxe (vhodné i pro druhý stupeň ZŠ)

Dezinformace a konspirace ve třídě: 10 tipů, jak reagovat (vhodné pro druhý stupeň ZŠ)

Publikace V digitálním světě (vhodné i pro první stupeň ZŠ)

Publikace Dezinformační dezinfekce (druhý stupeň ZŠ)

Emigrace a život v exilu (druhý stupeň ZŠ).

Publikace Na pravdě záleží (druhý stupeň ZŠ)

Komunistická propaganda (druhý stupeň)

Další publikace a DVD k objednání zdarma naleznete ZDE. Školy mohou využít také bezplatné vzdělávání (jednotlivců i celých sboroven) – nabídku naleznete ZDE.