Duben se Zlepši si techniku!

Dubnové metodické kurzy pro pedagogy

Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava připravila ve spolupráci s Ostravskou univerzitou metodické kurzy pro pedagogy. Tyto kurzy probíhají v Ostravě a jsou zdarma.

  • Stavíme fonograf – 06.04.2023 – více informací ZDE
  • Stavíme telefon – 14.04.2023 – více informací ZDE
  • Jak pracovat s talenty – 20.04.2023 – více informací ZDE

Nepropásněte nabitý den na VŠB-TUO – 13.04.2023

Připraven je nabitý program pro žáky 2.stupně ZŠ a SŠ, ale také pro pedagogy, kariérové poradce a všechny fanoušky vzdělávání, podnikavosti a techniky.

9:00-13:00 | aula VŠB-TUO  Den Zlepši si techniku s VŠB-TUO

14:00-20:00 | aula VŠB-TUO  10. jubilejní Green Light Startup show


11:00-12:00 | aula VŠB-TUO kulatý stůl
Patří podpora podnikavosti a kreativity na základní a střední školy? 

Moderuje: Tereza Benešová a Jan Adam Plaček
Zvídavost, hravost a kreativita jsou přirozené vlastnosti dětí, ale během dospívání se často vytrácejí. Jak žáky motivovat, podporovat jejich kreativitu, osobnostní rozvoj, prezentační dovednosti, týmovou práci? A jak kontinuálně a adekvátně věku navázat na středních školách? Zveme vás k diskuzi nad tématem systematického rozvoje podnikavosti. Zajímají nás vaše názory, potřeby a zkušenosti.


14:00-15:30 | aula VŠB-TUO kulatý stůl
Jak učíme „techniku“ na základních a středních školách  
Moderuje: Jarmila Černá

Technika se na základních školách a na většině středních škol neučí. Technické obory mají základ v přírodních vědách, v moderní společnosti však stále více také ve společenských oborech. Nabyli jsme dojmu, že základy matematiky, fyziky, chemie, případně biologie dětem musí stačit. Všechno ostatní se dozví na technických středních nebo vysokých školách. Ale mají žáci o další technické vzdělávání zájem? Jistě ne všichni. Technika stále více proniká do oborů jako medicína, zemědělství, životního prostředí, bezpečnost a krizového řízení, sociologie a další. Budeme mít do budoucna dostatek odborníků? Jak by měly školy připravovat děti, které využívají moderní technologie každý den? A jsou na to připraveni pedagogové?

Protože odpoledne poběží více kulatých stolů souběžně, jejich výsledky shrneme v následné panelové diskuzi


15:45 – 17:00 Koncepce výchovy k podnikavosti

Je podnikavost tématem, které patří i na základní a střední školy? Pokud ano, je potřebné mít jednotnou koncepci výchovy k podnikavosti od základní až po vysokou školu? Co všechno do této oblasti spadá a jak podporovat podnikavé studenty efektivně? 

Prosím, registrujte se zde: 
Chci ke kulatému stolu/panelové diskuzi 
Chci zažít Startup Show 


Green Light Startup Show je vyvrcholením 4 měsíčního úsilí začínajících podnikatelů a startupů z řad studentů i široké veřejnosti v programu Green Light Akcelerátor.

Koná se 13. dubna v aule VŠB-TUO a navazuje na akci Den Zlepši si techniku.  

Pokud byste měli zájem přijít na akci i se svými studenty, dejte vědět organizátorům, v jakém počtu vám mají rezervovat místa. Program máme i pro ně:

Praktický workshop Jak prodávat na Instagramu a Tik Toku

Přednáška Sary Polak, české výzkumnice, archeoložky a popularizátorky umělé inteligence

Beseda „Fuckup stories“ o tom, jak klikatá cesta k podnikání někdy vede nebo Veletrh startupů